HomeNieuwsWieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 7)

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 7)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Drenth...

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Drenthe en Italië zijn aan de beurt.

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Grind en keien

Na een tumultueus verlopen editie van Parijs-Nice, is het in dit zevende deel van ons Wieler Revue Jaaroverzicht tijd voor de vrouwen en de mannen. De vrouwen rijden in Drenthe en Italië, waar we blijven voor twee mooie koersen op de mannenkalender.

De vrouwen hadden twee belangrijke koersen gepland in de eerste twee weken van maart. Strade Bianche en de Ronde van Drenthe openden de WorldTour-kalender voor de dames. Op dezelfde dag als de heren mochten de vrouwen de witte, onverharde wegen van Toscane herkennen. Wereldkampioene Lizzie Armitstead was topfavoriete na haar winst in de Omloop Het Nieuwsblad. De Britse reed in de finale samen met Kasia Niewiadoma en Emma Johansson weg, om ze richting het Piazza del Campo af te schudden.

Armitstead die in haar regenboogtrui op het Piazza del Campo mag vieren, wat een plaatje! Armitstead die in haar regenboogtrui op het Piazza del Campo mag vieren, wat een plaatje!

Een week later waren de meeste dames alweer in het Noorden van Europa. In Drenthe was de Women’s WorldTour Ronde van Drenthe gesprek van de dag. Met name de rentree van Marianne Vos na bijna een jaar afwezigheid in de koers deed een hoop stof opwaaien. Ook de kasseien lieten het stof opwaaien. Armitstead gaf al snel op. Haar ploeggenote Chantal Blaak wist echter de bloemen te pakken voor Boels-Dolmans. Anna van der Breggen werd vierde.

Chantal Blaak (m) op het podium met Gracie Elvin (l) en Trixi Worrack (r). Chantal Blaak (m) op het podium met Gracie Elvin (l) en Trixi Worrack (r).

Strade Cancellara

Dan door naar de Strade Bianche voor mannen. Voor veel wielerliefhebbers is deze koers in korte tijd uitgegroeid tot een ‘cultkoers’, die bol staat van de heroïek. Dat komt door de zogenaamde Strade Bianche, onverharde grindpaden die het nodige stof achterlaten. Fabian Cancellara kon vanaf 2017 een onverharde strook naar zich vernoemd zien worden. Wat hij daarvoor moest doen? Na de edities van 2008 en 2012 ook de versie van 2016 winnen.

Etixx-Quick Step ment het peloton op de grindpaden in Toscane. Etixx-Quick Step ment het peloton op de grindpaden in Toscane.

Etixx-Quick Step dacht anders over zijn kansen en wilde de koers hard maken. Met Zdenek Stybar hadden zij de uittredend winnaar in hun rangen. De Tsjech zou onderweg flinke steun hebben aan Gianluca Brambilla. De vinnige Italiaan opende vroeg de finale en hield lang vol. Peter Sagan wilde op de Colle Pinzuto de concurrentie afschudden en reed naar Brambilla toe. Hij bracht Stybar en na een lange achtervolging Cancellara mee.

Peter Sagan schudt aan de boom op de Colle Pinzuto. Peter Sagan schudt aan de boom op de Colle Pinzuto.

Stybar speelde het ploegenspel uitstekend. Kort voor het afdalen naar Siena reed Brambilla weg. Stybar plakte vakkundig aan het wiel van Sagan en Cancellara. De Zwitser liet de wereldkampioen het merendeel van het werk opknappen, wetende dat hij een poging kon wagen in de straten van Siena.

Gianluca Brambilla rijdt opnieuw weg aan de kop van de koers. Gianluca Brambilla rijdt opnieuw weg aan de kop van de koers.

En de timing was subliem. Na een waanzinnig slot pakte de Zwitser Brambilla nog terug. In eerste instantie Sagan en kort erna Stybar hadden het nakijken. Cancellara kreeg zijn strook.

Tussen de twee zeeën

De week na Strade Bianche was het tijd voor Tirreno-Adriatico. De ‘Koers tussen de twee zeeën’ bijgenaamd. Tussen de Tyrreense en de Adriatische Zee werd een week lang gekoerst in volle voorbereiding op Milaan-Sanremo. Op weg naar het eerste ‘monument’ van het jaar wilden de kanshebbers op de zege in La Primavera zich goed laten zien. BMC, met Greg van Avermaet als belangrijke man voor Sanremo, zette hun bedoelingen gelijk kracht bij door de ploegentijdrit te winnen.

Een dag later was het kiezen tussen twee types renners. De aankomst in Pomarance was geschikt voor snelle mannen die de laatste kilometers bergop konden overleven of zij die nog net het lef hadden om in de laatste kilometers aan te vallen. Het werd het tweede, met Zdenek Stybar als gelukkige.

Daags nadien kon de champagne nog eens ontkurkt worden in het hotel van Etixx-Quick Step. In Montalto di Castro won Fernando Gaviria de sprint bergop. De Colombiaan liet voor het eerst op het allerhoogste niveau zijn kunnen zien en versloeg Caleb Ewan in een machtssprint.

Yo soy Pablo Emilio... Oh nee, het is Fernando Gaviria! Yo soy Pablo Emilio… Oh nee, het is Fernando Gaviria!

Maart, dus sneeuw

De vierde rit zou geen bloemen opleveren in het kamp van Etixx-Quick Step. Het peloton misrekende zich op een vluchtersgroep van zes. Daarbij Steven Cummings. De Brit zou zijn eerste van meerdere huzarenstukjes dit jaar opvoeren. Solo naar de winst, een Cummingsje werd het stilaan.

Cummings soleert naar de zege in Foligno. Cummings soleert naar de zege in Foligno.

In de vijfde etappe zou de beslissing normaliter vallen voor het klassement. De streep lag getrokken op de Monte San Vicino. Maar wegens te veel sneeuwval onderweg werd deze etappe, net als de vierde van Parijs-Nice, geannuleerd. Onder anderen Vincenzo Nibali en Bauke Mollema waren gefrustreerd door de beslissing. Met name omdat er geen alternatief voorhanden was.

Nieuwe klassementsrenners

Met die oorzaak kregen we een nieuwe interessante strijd voor het klassement. De een na laatste etappe naar Cepagatti was er eigenlijk eentje voor sprinters. Maar omdat Greg van Avermaet en Peter Sagan kansen zagen op eindwinst, zetten zij de etappe op zijn kop. De Belg kon uiteindelijk voor de tweede keer een rechtstreeks duel winnen van de wereldkampioen.

Bonificatieseconden leverden Van Avermaet een voorsprong van zeven seconden op Zdenek Stybar op. Een seconde verder volgde Sagan. In de wetenschap dat de Slowaak de betere tijdrijder van de drie was, werd de strijd om de eindzege nog spannend. De korte slottijdrit rond San Benedetto del Trotto werd – zoals wel vaker – gewonnen door Fabian Cancellara. Van Avermaet hield precies een seconde over op zijn rivaal. Op die manier kon de Belg zich verrassend de winnaar noemen van Tirreno-Adriatico. En dat gaf hem gelijk de status van favoriet voor Milaan-Sanremo.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van der Poel over afwezigheid Van Aert en Stuyven: ‘Jammer voor de Ronde, maar vooral voor Wout en Jasper zelf’

Afgelopen week stond hij in tegenstelling tot concurrenten niet aan de start in Dwars...

Oprichtster AG Insurance-Soudal verlaat de ploeg uit onvrede, AG Insurance wordt eigenaar

Het kibbelt achter de schermen bij AG Insurance-Soudal, sinds dit seizoen WorldTour-ploeg in het...

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Meer zoals dit

Van der Poel over afwezigheid Van Aert en Stuyven: ‘Jammer voor de Ronde, maar vooral voor Wout en Jasper zelf’

Afgelopen week stond hij in tegenstelling tot concurrenten niet aan de start in Dwars...

Oprichtster AG Insurance-Soudal verlaat de ploeg uit onvrede, AG Insurance wordt eigenaar

Het kibbelt achter de schermen bij AG Insurance-Soudal, sinds dit seizoen WorldTour-ploeg in het...

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...