Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: Vuelta a España (Deel 31)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. De Vue...

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: Vuelta a España (Deel 31)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. De Vuelta gaat door!

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Vluchters

De tweede week van de Vuelta was aangebroken. Schade was er aangericht in de eerste week, maar dat was vooral lichamelijk. Steven Kruijswijk en Alberto Contador waren de voornaamste slachtoffers. Moest de renner uit Nuenen na vijf dagen het strijdtoneel verlaten, Contador ging na etappe zeven gebutst en geschaafd verder.

Hij had één 'geluk': zijn directe concurrenten waren niet erg happig op ritzeges. Sky en Movistar lieten in zowel de achtste als negende etappe de vluchters rijden. In de achtste rit leverde dat, richting de enorm steile La Camperona, mooie slotbeelden op.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Last-kilometer-Ultimo-kilómetro-Etapa-8-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

Alberto Contador eindigde 25 seconden achter Nairo Quintana, Chris Froome volgde acht seconden na de Spanjaard. De Colombiaan van Movistar werd de nieuwe rode trui, met 27 seconden voorsprong op zijn Britse tegenstrever. Contador stond zevende, al op een minuut en 39 seconden.

Een dag later van hetzelfde laken een pak als het ging om de ritzege: aanvallers. Dries Devenyns en David de la Cruz bleven over van een omvangrijke kopgroep. De la Cruz reed sowieso op de rode leiderstrui af, aangezien hij vooraf vijftiende stond in het klassement.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Summary-Stage-9-Cistierna-Oviedo.-Alto-del-Naranco-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

Wederopstanding Gesink

Een dag later kon De la Cruz waarschijnlijk het rood weer teruggeven aan Quintana, zo werd gedacht. De aankomst bevond zich namelijk op een legendarische plek, aan de Lagos de Covadonga. De steile bergflanken zouden het verschil wel gaan maken. Voor de derde dag op rij en de vijfde in totaal deze Vuelta leken de vluchters een aankomst bergop naar hun hand te zetten. Movistar begon echter nu wel voor de zege te rijden.

En jawel, dat was nu net de dag dat Robert Gesink in de vroege vlucht zat. Toch liet de renner van LottoNL-Jumbo niet begaan. Nadat Pierre Rolland op de slotklim het bal vooraan opende, nam de Nederlandse klimmer over. Daarachter begon Quintana vroeg aan zijn offensief. Froome had klassiek zijn beklimming ingedeeld en verloor in het begin veel tijd.

Net niet

De Colombiaan haalde Gesink met nog een paar kilometer te rijden bij. Gelijk liet de kopman van Movistar de Nederlander achter. Quintana werkte zich naar een dubbelslag: de ritzege en de rode trui. Gesink kwam als tweede over de streep. Hij klopte Froome en nam de Brit zo wat bonificatieseconden af. Daarachter zat ook Alejandro Valverde nog dicht; hij liet Chaves en Contador ruim achter. De eerste slag om het podium leek gemaakt: Quintana, voor Valverde en Froome.

Het werd net geen zege voor Gesink, maar wel een uitstekende dag voor zijn moraal. Hij was weer terug. “Het was een super mooie dag”, vertelde Gesink. “Het is balen dat er net een renner sneller was, maar dit geeft een goed gevoel.” Hij keek vanaf de tiende etappe uit naar de rest van de Vuelta. "Voor mijn gevoel is het tweede gedeelte vandaag begonnen. Ik voel me nog altijd sterker worden”, besloot hij.

De elfde etappe werd ook beslist door de klassementsmannen. Op de Peña Cabarga lag een inmiddels traditionele Vuelta-aankomst. Opnieuw werd het een geweldig spektakel in Cantabrië.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Stage-11-La-Vuelta-Espana-2016-Final-kilometers-highlight-win-Froome-VS-quintana.mp4"][/video]

Net zoals in 2011 won Chris Froome. Destijds versloeg hij Juanjo Cobo, nu Nairo Quintana. Het was een klein tikje voor de Colombiaan, die tot dan toe ongenaakbaar leek. En er kwam nog een tijdrit van 39 kilometer!

Overgangsetappes in het Baskenland

Langzaam maar zeker werd vanuit Cantabrië koers gezet richting de Pyreneeën. Jaren geleden maakte men in dat geval een beweging rond het Baskenland, maar sinds 2011 was de band tussen het Baskenland en de Ronde van Spanje weer beter. Destijds kwam een etappe - gewonnen door eeuwig Baskisch talent Igor Antón - aan in Bilbao. Ook dit jaar was dat zo. Het werd een groepssprint, na een aantrekkelijke finale. Ritzege nummer vier voor België werd geboekt. Jens Keukeleire was deze keer het feestvarken.

De dertiende rit startte in Bilbao en kwam aan in een plaats met een magnifieke naam: Urdax-Dantxarinea. Als je daar won, kon je het op een tegeltje zetten. Een grote groep koplopers nam twintig minuten voorsprong op het peloton. Een dag later zou namelijk de koninginnenrit van de Vuelta volgen met aankomst op de Col d'Aubisque.

Uit die kopgroep vertrok Valerio Conti (Lampre-Merida) op twintig kilometer van de streep. De rest zag hem niet meer terug. Het peloton eindigde op 33 minuten en 54 seconden.

Zwaarste etappe

De veertiende rit. De moeilijkste etappe uit de Vuelta a España wachtte op de renners. 196 kilometer. Met daarin de Col Inharpu, de Col de Soudet, de Col du Marie-Blanque en de aankomst op de Aubisque. Dat werd smullen. Normaal was dit een Tourrit, maar voor één keer kon het, dacht de organisatie. Veel renners hadden hun zinnen gezet op deze etappe: een trofee op de Aubisque stond natuurlijk geweldig in de prijzenkast.

De kopgroep? 41 renners. Daarbij Robert Gesink. Hij had Victor Campenaerts en George Bennett bij zich. Waar Gesink als doel had de etappe te winnen, wilde Bennett dichter bij de beste tien in het klassement kruipen. In het peloton was Orica-BikeExchange ondertussen aan een huzarenstukje bezig. Het wilde Simon Yates richting de top van het klassement laten komen. De Britse etappewinnaar in de zesde rit kreeg ondersteuning van teruggevallen vluchters. Daarna zette hij op de Aubisque het zelf op een koersen.

Vooraan bleven na een enorm lange strijd op de Aubisque Egor Silin, Kenny Elissonde en Robert Gesink over. De finale werd er één om nooit te vergeten.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Last-kilometer-Ultimo-kilómetro-Etapa-14-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

Gloriedag voor Gesink

In één klap rekende Gesink af met veel negatieve gevoelens uit het verleden. Persoonlijk leed, blessureleed en de last van de steeds maar net niet slagende klassementsman: alles was weg. “Ik ben natuurlijk ontzettend blij met deze winst”, vertelde Gesink aan de Spaanse televisiezender TVE in een flash-interview. “Ik was ontzettend dicht bij een ritzege op Lagos de Covadonga, toen Quintana me voorbij snelde.”

Gesink wist dat hij nog kansen op de ritzege had in deze Vuelta. “En ik wist dat dit een van de grootste kansen was. Vandaag viel alles op zijn plaats, daar ben ik blij om.” De renner van LottoNL-Jumbo had veel last van krampen in de slotfase. “Daardoor moest ik blijven staan op de pedalen, zo erg was het.” Gesink blikte terug op een moeilijk seizoen. “En dat ik hier dan mijn eerste ritwinst in een grote ronde pak, is heel erg mooi. Het voelt nu echt alsof ik helemaal terug ben.”

Grootste coup sinds Fuente Dé

In deel 32 van het Wieler Revue Jaaroverzicht 2016 blikken we terug op de derde en laatste week van de Vuelta a España. Deze werd krankzinnig, vooral door de vijftiende etappe. Hoe dat verliep, leest en ziet u dus in het volgende deel. Tot dan!

Foto's: Cor Vos