Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: Vuelta a España (Deel 32)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Met nu...

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: Vuelta a España (Deel 32)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Met nu het einde van de Vuelta.

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Klassement op zijn kop

Na twee weken Vuelta was het klassement als volgt: Nairo Quintana reed in de rode leiderstrui. Binnen de minuut volgde Chris Froome. Derde en vierde op net iets meer dan twee minuten stonden Esteban Chaves en Simon Yates. Het Orica-BikeExchange-duo werd gevolgd door Leopold König en Alberto Contador. Opvallende afwezige? Alejandro Valverde. El Imbatido bewees in de koninginnenrit dat zelfs hij batable was. De 36-jarige Spanjaard verloor meer dan tien minuten op zijn jour sans, de enige van dit jaar.

De vijftiende etappe was een korte. 120 kilometer naar Aramón Formigal. Maar het werd een klassieker, die nog jaren herinnerd zal worden. In een dalend stuk aan het begin van de rit was Froome onoplettend. Hij zat iets te ver naar achteren, terwijl zijn ploeggenoten zelfs helemaal achterin het peloton zaten. Contador deed waar hij om bekend stond: als de anderen slapen, de boel op zijn kop zetten. Rode trui Quintana was alert. De Colombiaan schoof mee. Immers was het in Colombia een alledaagse bedoening om van start tot eind er vol in te knallen in bergetappes.

Waren nog meer mee: Davide Formolo, Gianluca Brambilla, David de la Cruz, Kenny Elissonde en Fabio Felline. Opnieuw was het Contador gelukt om het klassement volledig overhoop te halen. Voorlopig dan. Richting Fuente Dé in de Vuelta van 2012 pakte hij met eenzelfde coup de rode leiderstrui over van Joaquim Rodríguez. Nu was Froome de pineut.

Vechten tegen de bierkaai

En de Brit moest hopen op hulp van concurrenten. Want zijn eigen ploeggenoten waren al vanaf het begin niet bij de les. Ze kwamen in een grote bus te zitten. 91 renners in totaal bedroeg de laatste groep. Dat zou later nog een hoop heisa opleveren. Froome kon wellicht nog rekenen op Orica-BikeExchange. De mannen van Chaves en Yates deden er alles aan het gat zo klein mogelijk te houden. Maar de grinta van de meegeslopen ploegmaats van Contador en Quintana vooraan was ook groot. Twee minuten bedroeg het gat toen de slotklim naar Aramón Formigal werd aangevat.

Dan begon Astana zich op kop van het peloton te zetten, in functie van Michele Scarponi. De nummer negen in het klassement rook zijn kans. Zelfs Valverde viel aan, om Froome te ontmoedigen. Vooraan pakte Quintana zelf vroeg het initiatief. Renner na renner moest lossen.

De Brit van Team Sky kon de hoop een dubbel Tour-Vuelta te realiseren opbergen. Zijn Colombiaanse concurrent had met behulp van Contador een slag geslagen. De Madrileen kon niet eens volgen. De enige die Quintana bij een laatste versnelling counterde, was Gianluca Brambilla. Het tweetal reed op de streep af, waarna de Italiaanse afmaker natuurlijk aan het langste eind trok. Maar Quintana had zijn ding gedaan: de voorsprong op Froome bedroeg nu 3 minuten en 37 seconden.

Rekening

Chaves had nog maar 20 seconden achterstand op Froome. Vijf seconden na de Colombiaan van Orica-BikeExchange volgde Alberto Contador. Met nog de tijdrit voor de boeg had de Spanjaard ook uitstekende zaken gedaan met betrekking tot een podiumplaats in Madrid.

Achteraan werd ook een rekening opgemaakt. De bus van 91 renners kwam binnen op maar liefst 53 minuten en 54 seconden. Buiten Froome zat de hele Sky-ploeg in die groep. Zes renners van LottoNL-Jumbo, waaronder Robert Gesink, waren vertegenwoordigd. "Van mij hadden ze allemaal opgeveegd mogen worden", verklaarde Froome achteraf. Hij baalde duidelijk van het gebrek aan oplettendheid van zijn teamgenoten.

Maar de 91 renners werden niet opgeveegd. Ze werden genade geschonken door de organisatie van de Vuelta. Dat kon nog bizarre taferelen opleveren. Het kon namelijk zo zijn dat renners die in de volgende etappes prijzen pakten, 'geprofiteerd' hadden van wat meer rust in deze etappe. Tyler Farrar was het daar overigens niet mee eens. "Ik heb nog nooit zo'n zware ronde als deze gereden", vertelde hij na de Vuelta.

Op naar het zuiden

Vanuit de Pyreneeën toog het peloton naar het zuidoosten. In de regio Alicante zou namelijk de apotheose van de Vuelta plaats vinden. Het pittoreske Peñíscola was de plaats van aankomst in de zestiende etappe. Daniele Bennati viel in de voorlaatste kilometer aan. Kort voor de sprint vatte het peloton hem bij de kraag. Eén van de 91 laatkomers van de vijftiende rit zou de bloemen pakken.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Last-kilometer-Ultimo-kilómetro-Etapa-16-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

Een dag later was het aankomst op een verschrikkelijk steile slotklim. In het binnenland lag namelijk een dorpje genaamd Penyagolosa. Daar volgde een klim van betonbanen: de Camins de Penyagolosa. Een kopgroep, met opnieuw Gesink aanwezig, mocht van de klassementsmannen gaan strijden voor de ritzege. Gesink bleek vanaf het begin van de beklimming zijn eigen tempo te zoeken, een tempo dat wat lager lag dan dat van de uiteindelijke winnaar Mathias Frank. De Zwitser maakte een slecht jaar op een mooie manier goed.

De achttiende etappe was de laatste voorafgaand aan het slotweekend. Sprinten geblazen in Gandía. Let op het commentaar van Michel Wuyts en José de Cauwer.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Sporza-cauwer-wuyts.mp4"][/video]

Het klassement in een plooi

In de negentiende rit kon alles nog eens op zijn kop gezet worden. Een bijna 40 kilometer lange tijdrit van Xàbia naar Calpe was de gelegenheid daarvoor. En inderdaad, het klassement werd nog eens volledig door elkaar geramd. Want de Colombianen in de top drie zouden beiden een oplawaai krijgen. Quintana gaf als elfde in de tijdrit twee minuten en zestien seconden toe op ritwinnaar Froome. Het verschil in het klassement bedroeg daardoor nog een minuut en elf seconden. Chaves verloor een minuut en zestien seconden op Contador. Het voorlopige verdict: Quintana op 1, Froome op 2 en Contador op 3. Chaves had een minuut en elf seconden achterstand op El Pistolero in de algemene rangschikking.

Die minuut en elf seconden, dat kon Froome onmogelijk nog goedmaken op Quintana bergop. De Brit had namelijk tijdens deze Vuelta geen enkel moment een betere vorm getoond bergop. Misschien in de eindsprint op de Peña Cabarga, maar dat was geen hooggebergte. De Alto de Aitana was de plaats van aankomst in de voorlaatste rit. Een groep aanvallers mocht - opnieuw in een bergetappe - voor de zege gaan fietsen. Daarbij - opnieuw hij - Gesink.

Voor de ritzege kwam de renner van LottoNL-Jumbo die in de afgelopen Vuelta in een nieuwe rol volledig opleefde net tekort. Die strijd ging tussen Fabio Felline, Darwin Atapuma en Pierre-Roger Latour. De beelden rond die zegestrijd waren om door een ringetje te halen zo mooi.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Last-kilometer-Ultimo-kilómetro-Etapa-20-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

Eindpodium

Achteraan was het Chaves die halverwege de etappe aanviel. Damien Howson zat in de kopgroep en liet zich uitzakken om zijn Colombiaanse kopman te helpen. Werd Contador nu van het podium gewipt door een actie die we alleen van hem zouden mogen verwachten?

Dat was inderdaad het geval. Chaves pakte bergop nog eens uit. 'Chavito' werd negende op dik drie minuten van winnaar Latour. Quintana en een voor zijn Colombiaanse concurrent applaudisserende Froome - de Brit had ondanks vele pogingen Quintana niet kunnen lossen - volgden op een kleine minuut. Contador kwam een minuut en 24 seconden na Chaves binnen. De Madrileen zou op dertien seconden van de derde plaats op nummer vier eindigen.

De slotetappe was natuurlijk een formaliteit. Maar de eindsprint in Madrid werd natuurlijk nog een interessante.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/12/Last-kilometer-Ultimo-kilómetro-Etapa-21-La-Vuelta-a-España-2016.mp4"][/video]

Canada, here we come!

Dat was hem dan: de Vuelta a España van 2016. Een memorabele. De terugkeer als topwielrenner van Robert Gesink met een magnifieke ritzege op de Col d'Aubisque sprong eruit. Voor de neutrale wielerliefhebber viel deze etappe natuurlijk absoluut in het niet bij de vijftiende rit, waarin een heroïsche strijd om het klassement werd geleverd, de hele etappe lang. Wat was het slotstuk van deze Vuelta toch voor iedere fan enorm genieten.

In het volgende deel blikken we terug op de twee Canadese koersen die tegenwoordig op de WorldTour-kalender staan: de Grand Prix de Québec en de Grand Prix de Montréal. Twee steden, twee koersen, twee plaatselijke rondes, twee keer mooie strijd. En renners die u gerust al eens eerder dit jaar gezien zult hebben. Tot dan!

Foto's: Cor Vos