WK VANDAAG: Dé 5 favorieten (en 5 gevaarlijke outsiders)

WK VANDAAG: Dé 5 favorieten (en 5 gevaarlijke outsiders)

De laatste jaren stond er in de wegwedstrijd eigenlijk maar één topfavoriet aan de start. De aanwezigheid van Marianne Vos degradeerde de concurrentie vrijwel meteen tot schaduwfavorieten. De fakkel van Vos is dit jaar overgenomen door Anna van der Breggen. De grote vraag is dan ook: is het iedereen tegen Van der Breggen of krijgen we toch een andere koers te zien dan de voorgaande jaren?

- FAVORIETEN

Anna van der BreggenAnna van der Breggen voert iedere ranking dit jaar aan. Zij gaat dan ook als topfa- voriet van start op het wereldkampioenschap op de weg in Richmond. Het parkoers moet haar in ieder geval liggen: Van der Breggen kan de steile pentes goed aan, getuige haar zege in de Waalse Pijl en aan de streep is ze ook vrij snel. Mocht er een klein groepje weg geraken en Van der Breggen zit erbij, zal ze misschien wel de erfenis van Vos meekrijgen: iedereen die kijkt naar een vrouw in het Nederlandse tenue.

Jolien D’hooreEén van de meest succesvolle vrouwen in het peloton van 2015 is de Vlaamse Jolien D’hoore. De renster van Wiggle-Honda won net als Anna van der Breggen dit jaar al tien keer. In juli won ze nog drie etappes en het eindklassement in de BeNe Ladies Tour. De concurrentie is dus gewaarschuwd. D’hoore is snel en heeft met de kasseienbeklimming in het parkoers iets dat haar zal doen denken aan de Vlaamse wegen. Ze zal haar Belgische driekleur maar wat graag inruilen voor de regenboogtrui.

Elizabeth ArmitsteadIn alle Engelse media liet Elizabeth Armitstead al optekenen dat het iedereen tegen Nederland wordt. Zij ziet namelijk in Nederland met Ellen van Dijk, Anna van der Breggen en Lucinda Brand de grootste concurrent. Armitstead staat al eventjes aan de top van het Britse profwielrennen bij de vrouwen en kan in de luwte van mannen zoals Chris Froome, Bradley Wiggins en Mark Cavendish het vrouwenwielrennen op de kaart zetten in het Verenigd Koninkrijk. Ze is heel constant en heeft dit jaar ook al vaker de handen in de lucht mogen steken.

Elisa Longo BorghiniDe Italiaanse vrouwen zijn niet weg te denken van een wereldkampioenschap, al zijn ze de laatste jaren minder aanwezig dan in de tijd dat Noemi Cantele, Tatiana Guderzo en Fabiana Luperini de koers compleet kapot reden (om dan maar te zien of ze de wereldtitel wel of niet konden pakken). Elisa Longo Borghini was de vrouw die de laatste jaren de Italiaanse vrouwenploeg leidde. Ze won dit jaar de Ronde van Vlaanderen en La Route de France en kan dus goede papieren overleggen in Richmond.

Emma JohanssonDe vaandeldraagster van het Zweedse vrouwenwielrennen stond al vijf keer in de top tien van de wegwedstrijd voor de vrouwen. En dat deed ze vrij goed, want van die vijf werden er drie omgezet in een podiumplaats. Het enige nadeel voor Johansson is dat ze meestal een iets zwaarder parkoers dan dat van Richmond nodig heeft om echt bij de besten te horen. Maar misschien is zij juist daarom wel een favoriet door de koers zwaar te maken en op die manier te winnen.

- OUTSIDERS

Pauline Ferrand-PrevotDe regenboogtrui bleef vorig jaar binnen de rangen van de RaboLiv-formatie toen Pauline Ferrand-Prevot met de wereldtitel aan de haal ging in Ponferrada. Ze verwees Lisa Brennauer en Emma Johansson naar de twee andere schavotten op het podium. Dit jaar werd Ferrand-Prevot wel Frans kampioene, maar de teller stokte ook bij die ene zege. Het zijn vooral veel ereplaatsen die de Franse bij elkaar sprokkelt, maar de ‘vloek van de regenboogtrui’ heeft bij Ferrand-Prevot toch wel zijn invloed.

Megan GuarnierNatuurlijk zijn de Amerikanen het meest geïnteresseerd in wat hun landgenoten kunnen. Waar ze bij de mannen geen grote veelwinnaar aan de start hebben, is er bij de vrouwen wel iemand aanwezig die de handen op elkaar kan krijgen. Megan Guarnier won op geweldige wijze de eerste heroïsche Strade Bianche voor vrouwen en wist in de Emakumeen Euskal Bira, de Giro Rosa en de Ladies Tour of Norway een ritzege te pakken. Met de eindzege in die laatste koers op zak gaat ze met een goed gevoel van start in eigen land.

Katarzyna NiewiadomaWie? Dat zult u wel denken bij het lezen van deze naam. De vijfde van de Waalse Pijl. De winnares van de Emakumeen Euskal Bira. De nummer vijf van de Giro Rosa en winnares van de wegrit op het Europees kampioenschap voor vrouwen. De Poolse die in de week na het wereldkampioenschap pas 21 wordt, is één van de coming women in het wielrennen. Vorig jaar werd ze op haar negentiende al elfde in de wegwedstrijd. Dit jaar zal ze natuurlijk beter willen doen.

Lucinda BrandDe Nederlands kampioene op de weg in Emmen geldt als één van de kopvrouwen van de Nederlandse ploeg die naar Richmond trekt. Al drie jaar rijdend voor de Rabo-ploeg staat haar erelijst bol van de ereplaatsen. Greg Van Avermaet en José Joaquin Rojas zijn jaloers op het feit dat er bij Brand echter wél overwinningen tussen staan. De Nederlandse titel en een belangrijke ritzege in de Giro Rosa zullen Brand goed hebben gedaan. Ze zal gebrand zijn op een goede prestatie in het Nederlandse tricot.

Lisa BrennauerHet is dan wel logisch dat we haar niet bovenaan in de favorietenlijst voor de wereldtitel op de weg zetten, maar we mogen niet vergeten dat Lisa Brennauer vorig jaar bijna de dubbel pakte in Ponferrada. In het wegwielrennen heeft ze haar sporen verdiend. Maar daarbij moet worden aangetekend dat Brennauer vaak een ander programma kiest dan de meeste rensters. Zo heeft de Duitse dit jaar nog geen enkele wereldbekerkoers om de knikkers meegedaan, maar in het laatste gedeelte van het seizoen haar piek gelegd, net zoals vorig jaar.