Opinie
3

Danny Nelissen: 'Het Nederlandse wielrennen is uit het slop'

Wieler Revue besprak de tweede Tourweek met de wieleranalist.

Op een rustdag als vandaag heeft niet alleen het peloton, maar ook het wielerjournaille een dagje rust. Alhoewel, wieleranalist Danny Nelissen stond vannacht om 03.00 uur naast zijn bed, omdat er brand was in zijn hotel. We belden net met hem.

We zagen een nogal verontrustende tweet voorbijkomen.

"Vannacht ja. Ik stond gewoon om 03.00 uur buiten!"

Wat is er gebeurd?

"Brand in de keuken van het hotel. Alles was zwart van de rook. Het brandalarm ging af. We maakten nog een paar grappen in ons WhatsApp-groepje, dat iemand die kookwekker uit moest zetten. Bleek het toch iets ernstiger te zijn dan we dachten."

En toen?

"Werd er opeens aan de deur geklopt, dat we naar buiten moesten. Dus ik heb rustig mijn tas gepakt en ben naar buiten gelopen. Geen paniek."

Over brand gesproken: de Tour is in de tweede week ook aardig ontbrand ten opzichte van de eerste week.

"Dat is niet gek natuurlijk als je ziet in welke gebieden er is gefietst in de afgelopen week. Geen meter was vlak, dus dan krijg je al sneller een geanimeerde koers. Met Mollema als kers op de taart." 

Hoe heb je zijn overwinning beleefd?

"Ik ken dat parkoers van gisteren. Dat is dus echt verschrikkelijk zwaar hè. Zeker als je in je eentje zit. Ik was diep onder de indruk van Mollema. En ik niet alleen. Ik weet dat er genoeg renners zijn die hun petje afnemen voor die prestatie van Bauke. Ik heb hem met een glimlach op mijn gezicht over de finish zien komen."

Nederland wordt dit jaar verwend qua resultaten.

"We hebben iemand die een grote ronde kan winnen (Tom Dumoulin, red.), maar je ziet ook dat we niet alleen etappes kunnen winnen, maar dat er ook een stuk of drie, vier jongens zijn die in de top van een klassement kunnen rijden. Het Nederlandse wielrennen is uit het slop."

Maar een Tour-overwinning komt te vroeg, zeker in deze Tour, zei je vorige week al. Denk je nog steeds dat Froome gaat winnen?

"Oh zeker. Aru en Bardet hebben aangetoond dat ze niet beter kunnen. Anders kun je het rijden van AG2R niet verklaren." 

Leg uit.

"Nou, als je écht goed bent, zoals van Bardet wordt verondersteld, dan brand je niet je hele ploeg op, maar demarreer je zelf. Zeker als je over je geboortegrond fietst waar 20.000 mensen speciaal voor je naar de koers komen kijken en roepen: Allez, enfant! Het feit dat hij dat niet deed, zegt mij dat hij het niet kon doen. Voor Aru geldt hetzelfde. Hij werd uit het geel gereden op een klimmetje van niks. Die heeft ook niet meer de goede benen." 

Mikel Landa wel, maar hij mag niet wegrijden van zijn kopman Froome.

"Hij heeft inderdaad misschien wel de beste benen van allemaal, maar hij moet niet zeuren."

Want?

"Dat zijn gewoon teamorders. Deze hele situatie is te vergelijken met 2012 toen Froome in dienst van Wiggins reed. Daar hield Froome zich ook aan de teamorders, dat moet Landa ook doen. Het is vooraf zo afgesproken. Als je het daar opeens niet meer mee eens bent, dan ga je maar lekker naar huis. Afspraak is afspraak. Klaar."

Is de Tour nog steeds zo saai?

"Op die eerste paar dagen na is het nooit echt saai geweest, hoor. Moet je eens kijken waar we afgelopen week hebben gereden en wat we nog krijgen!"

Gerelateerd nieuws