Door: Matthijs Klerkx
Tour de France

Juryvoorzitter die Sagan uit Tour gooide: 'Videoscheidsrechter net als in voetbal nodig'

Philippe Mariën doet zijn woordje over de veelbesproken uitsluiting van de wereldkampioen.

Philippe Mariën, de voorzitter van de jury die Peter Sagan uit de Tour de France zette, heeft voor het eerst na de Tour zijn zegje gedaan.

Dat deed de Belg tegen Het Nieuwsblad. "Er moet een videoscheidsrechter in het wielrennen komen, net als in het voetbal", aldus Mariën. "Die moet zich op het moment van de sprint alleen op de eindsprint zelf concentreren. Dan hoeft de rest van de jury naderhand geen beelden te bekijken en is de beslissing direct gemaakt. De UCI heeft me beloofd daar werk van te maken."

De jury besloot Sagan te diskwalificeren naar aanleiding van een incident in de finale van de vierde Tour-etappe naar Vittel. Op een kilometer van de streep haalde de wereldkampioen gevaarlijke toeren uit, waarbij Jacopo Guarnieri ten val kwam. Ook kwam hij in aanraking met Mark Cavendish in de sprint. De Brit moest de Tour verlaten met een gebroken schouderblad.

Eerst kwam het bericht naar buiten dat Sagan een punten- en tijdstraf zou krijgen, maar later volgde de diskwalificatie. "We hadden dat eerste besluit niet eens genomen. Het was een optie, maar het had nooit naar buiten mogen komen. We hebben maar één beslissing genomen: het uit de Tour zetten van Peter."

Achteraf kreeg Mariën het zwaar te verduren op Social Media. "In vergelijking met jaren geleden is de Tour nog meer een monster geworden", zegt de Belg daarover. "Zeker met de opgang van Twitter. Iedereen heeft een mening en de beste stuurlui staan aan wal."

Foto: Cor Vos

Gerelateerd nieuws