Door: Matthijs Klerkx
Tour de France

Porte: 'Ik kom terug om de Tour te winnen'

De Australiër is herstellende van zijn zware valpartij in de afdaling van de Mont du Chat.

Het waren vreselijke beelden, de beelden van de valpartij van Richie Porte in de afzink van de Mont du Chat. In een flits zag de Australiër zijn ambities om de Tour te winnen in rook opgaan.

Maar Porte komt terug naar Frankrijk en dat is met maar één doel: "De Tour de France winnen", zegt de renner van BMC Racing Team in de Spaanse krant Marca. "Ik heb gezien wat het in 2011 met Australië deed toen Cadel Evans de Tour won. Ik wil dat ik de volgende ben die de Australiërs zo'n gevoel geeft."

De eerste stap van zijn revalidatieproces zet Porte al zwemmend. De Australiër is een goede zwemmer en heeft de bijnaam The Fish. "Ik heb pech gehad in de Tour", blikt de Aussie terug. "We gingen vrij rap, mijn achterwiel blokkeerde en ik sloeg tegen de grond. Ik was de hele tijd bij kennis, dat scheelt."

Porte in een reclame van Speedo

Het herstel verloopt goed, zegt Porte. "Stapje voor stapje. Ik kan nog niet alles op de fiets, dat komt nog wel. Maar met het zwemmen gaat het voorlopig al geweldig. Zwemmen helpt me goed op dit moment." 

Zijn doel? De Tour van volgend jaar. "Ik moet er met geduld naartoe werken", stelt Porte. "Ik moet eerst weer goed gaan trainen, dan kijken of ik goed kan koersen. Alles moet in samenspraak met de doktoren gaan. En dan ga ik voor de winst in Frankrijk."

Foto's: Cor Vos & Marca

Gerelateerd nieuws