Door: Tim de Vries Fotografie: Cor Vos
Vrouwen
3

Beresterke Blaak beste in Amstel Gold Race

De vijfde Amstel Gold Race voor vrouwen is gewonnen door Chantal Blaak. De wereldkampioene van Boels-Dolmans reed meer dan zestig kilometer in de kopgroep en wist vervolgens Lucinda Brand en Amanda Spratt te verslaan in de sprint.

Het was in de openingsfase voor de rensters niet mogelijk om een ontsnapping op touw te zetten. Toch gebeurde er wel het een en ander. Titelverdedigster Anna van der Breggen maakte bij een valpartij van dichtbij kennis met het Limburgse asfalt en Katarzyna Niewiadoma, de Poolse troef van Canyon-SRAM, kreeg te maken met een lekke band. Beide rensters konden gelukkig al snel weer de aansluiting bewerkstelligen.

Kopgroep na Keutenberg

Pas op de gevreesde Keutenberg spatte het peloton uit elkaar. Een kopgroep van acht, bestaande uit Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Amanda Spratt (Mitchelton-SCOTT), Lucinda Brand (Sunweb), Alexis Ryan (Canyon-SRAM), Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Audrey Cordon-Ragot (Wiggle HIGH5), Giorgia Bronzini (Cylance) en Riejanne Markus (Waowdeals) passeerde de finishlijn voor een eerste keer met een halve minuut voorsprong op een groep met daarin alle topfavorieten.

Maar de strijd om de zege ging niet tussen die topfavorieten. Het achttal pakte een maximale voorsprong van meer dan tweeënhalve minuut en het peloton zou de koplopers pas na de finish weer terugzien. Na de voorlaatste passage over de Cauberg - waar de wereldkampioene stevig uitpakte - leek het verhaal in de kopgroep uit voor Lepistö en Bronzini.

Blaak superieur

In de slotronde toonden onder meer Markus en Cordon-Ragot zich, maar Blaak zorgde er steeds voor dat de aanvallen werden geneutraliseerd. Omdat Bronzini en Lepistö na een verwoede achtervolging onderaan de Cauberg weer aan wisten te sluiten mochten acht vrouwen nog dromen van de hoogste plek op het podium. Maar lang zou dit niet duren.

Lucinda Brand ging als eerste van de koplopers echt op de pedalen staan. Amanda Spratt nam kort voor de top stevig over en nam Brand en Blaak mee naar de finish. Ryan en Markus probeerden er nog bij te komen, maar de Nederlands-Amerikaanse tandem slaagde niet in deze opzet. In de sprint om de overwinning toonde de wereldkampioene zich vervolgens veruit de sterkste. 

Voor Blaak, die de vierde Nederlandse winnares is van de Limburgse eendagswedstrijd, is het haar tweede overwinning van het seizoen. Een week geleden was ze nog de sterkste in de vierde etappe van de Healthy Ageing Tour. Boels-Dolmans tekende in Zuid-Limburg al voor de negende seizoenszege.

'Waardige wereldkampioene'

"Toen we met drie waren, toen wist ik wel dat er een grote kans was dat ik de sprint zou winnen," zegt Blaak na afloop. "Ik ken Lucinda natuurlijk door en door, we trainen heel veel samen. Ik wist dat ze vroeg aan zou gaan. Het was perfect voor mij."

Blaak had zichzelf aan het begin van het jaar voorgenomen om een waardige wereldkampioene te zijn. Het hele voorjaar rijgt ze de ereplaatsen aaneen, maar winnen op het hoogste niveau zat er nog niet in. "Ik was heel erg gefocust op de Ronde van Vlaanderen. Die won ik zelf niet, maar daar won de ploeg wel, dus dat was ook geweldig." En twee weken na Vlaanderens Mooiste schoot Blaak de hoofdvogel af in eigen land.

Ze schat de zege in de Zuid-Nederlandse WorldTour-koers erg hoog in: "Dit is één van mijn mooiste overwinningen. Het is echt ontzettend mooi om voor een thuispubliek de Amstel Gold Race te winnen in de regenboogtrui." En het feest was nog niet op voor de renster van Boels-Dolmans. Ze heeft de WorldTour-leiding namelijk overgenomen van haar ploeggenote Amy Pieters.  

Jan Janssen hangt de paarse leiderstrui om de schouders van Chantal Blaak.

 

Gerelateerd nieuws