Door: Matthijs Klerkx Fotografie: Cor Vos
WorldTour

Gaviria opent Ronde van Californië met indrukwekkende sprint

De Ronde van Californië is op gang geschoten door Fernando Gaviria. De Colombiaan was in Long Beach de snelste in een koninklijke massasprint.

Half mei, tweede week van de Giro: dat kon dus weleens betekenen dat we 's avonds laat Nederlandse tijd voor de buis konden kruipen. Dan was het namelijk weer tijd voor de Ronde van Californië. De zeven dagen durende koers over brede wegen in het zuidwesten van de Verenigde Staten en de organisatie had ook dit jaar weer een prachtig rondje uitgetekend.

Voor de klassementsrenners op dag 2 (maandagavond vanaf 23.00u te zien op Eurosport, een kijktip) Gibraltar Road betwisten, was het in de nacht van zondag op maandag tijd voor de opener van de Amerikaanse WorldTour-koers. 134,5 kilometer van en naar Long Beach. 12 rondes van ruim tien kilometer over volledig vlakke wegen in de kustplaats: voer voor sprinters.

Twee renners wilden de televisietijd die ruim geboden werd goed vullen. Andrei Krasilnikau van Holowesko Citadel presented by Arapahoe Resources - een hele mond vol - en Tanner Putt van UnitedHealthcare Pro Cycling gingen er vantussen. Een minuutje of twee kregen ze de tijd, maar Team Katusha Alpecin (Marcel Kittel), Mitchelton-Scott (Caleb Ewan) en Quick-Step Floors (Fernando Gaviria) hielden de boel prima onder controle.

Op een kilometer of tien van de streep was het liedje van beide mannen uit. Een lange sprintvoorbereiding begon, waarbij Quick-Step Floors de rode loper uit probeerde te rollen voor hun Colombiaanse sprinter. Dat lukte aardig, want Gaviria kon de sprint aangaan wanneer hij dat wilde en de Colombiaan hield Caleb Ewan en Peter Sagan af voor de zege. 

 

Gerelateerd nieuws