Door: Tijn van der Muuren Fotografie: Cor Vos
WorldTour

Simon Yates slaat dubbelslag in koninginnenrit Parijs-Nice

Simon Yates heeft in het skioord Valdeblore La Colmiane een serieuze optie voor de eindoverwinning van Parijs-Nice genomen. De 25-jarige Brit rondde het goede voorbereidende werk van zijn ploeg Mitchelton-Scott af met een ritzege én de leiderstrui.

Net als gisteren was Thomas De Gendt mee met de kopgroep van de dag. Ditmaal niet 'per toeval', zoals hij gisteren na de koers verklaarde; hij wilde immers de bergtrui veroveren van Fabien Grellier. Samen met Tony Gallopin, Amaël Moinard, Rory Sutherland, Alessandro De Marchi, Nicholas Roche, Jesus Herrada en Jarlinson Pantano reed De Gendt naar een maximale voorsprong van 3'30''. 

Bahrain-Merida en Mitchelton-Scott vestigden in de aanloop naar de slotklim naar La Colmaine aan het front van het peloton. In de afdaling van de Col de Saint-Raphael raakte Tim Wellens even in de problemen doordat er breuken in het peloton ontstonden, maar de Vlaming reed het gat met de grote groep al snel weer dicht. De kopgroep was ondertussen een flink deel van haar voorsprong verloren en met nog slechts een minuutje voorgift op de favorietengroep werd de voet van de slotklim bereikt. Op twaalf kilometer van de meet viel het doek definitief voor de tête de la course

Astana nam in de eerste kilometers van de besneeuwde slotcol het voortouw, in dienst van kopman Luis León Sánchez. Zodra Mitchelton-Scott de kop overnam, was het echter afgelopen voor Sánchez: binnen luttele seconden was de Spanjaard gelost uit het peloton. Simon Yates demarreerde vervolgens. Ion Izagirre sprong mee, maar al snel werd de Bask achtergelaten door de sterke Yates. Dylan Theuns plaatste in de achtergrond ook nog een aanval en wist nog voor de finish Izagirre bij te halen. Yates was toen echter al aan het zegevieren. De Brit heeft door zijn winst elf seconden voorsprong op Izagirre, met nog slechts één etappe rondom Nice te gaan.

Gerelateerd nieuws