Door: Tim Beck Fotografie: Cor Vos
WorldTour

Soler en De La Cruz juichen op slotdag Parijs-Nice

Marc Soler heeft de eindzege van Parijs-Nice binnen gehengeld. Het Movistar-talent ging vroeg ten aanval en hield uiteindelijk vier seconden over in het algemeen klassement. De dagzege ging naar David De La Cruz.

In de stromende regen vatte het peloton de slotetappe van Parijs-Nice aan. De vlucht van de dag zou uiteindelijk drie renners overhouden, namelijk het Astana-duo Omar Fraile en Jakob Fuglsang en Julian Alaphilippe. De Deen viel echter letterlijk weg uit de kopgroep. Ook Alaphilippe kende niet zijn beste dag, want de Fransman moest op een van de beklimmingen de rol voorin lossen.

Ondertussen deed Soler een poging om het algemeen klassement op zijn kop te gooien. Hij kreeg De La Cruz met zich mee en het tweetal reed binnen korte tijd naar koploper Fraile toe. Soler had vooraf een achterstand van 37 seconden (na de verdeling van de boni’s waren dat er nog 35), maar reed al snel een voorgift van ruim een minuut bijeen. 

In de strijd om de ritzege nam Fraile de benen in de natte afdaling van de Col d’Eze, maar aan de voet van de slotklim hield hij zijn benen enigszins stil waardoor de drie Spanjaarden weer samen konden komen. Aan die voet had het drietal nog een voorsprong van een minuut. Op de Col des Quatre Chemins leek het De La Cruz die solo naar de ritzege zou rijden, maar Soler en Fraile kwamen haast vanuit het niets terug aan de kop van de koers.

Leider Simon Yates had enkel Matteo Trentin tot zijn beschikking in de finale, maar de Italiaan beschikte niet over de benen om het gat dicht te rijden. Voor Yates zat er dan ook niets anders op dan Bahrain-Merida het werk te laten doen. Dat duurde desondanks niet lang, want een van de Izagirre-broers, Gorka, demarreerde op dertien kilometer van het einde. Yates kon niet mee. Onder anderen, Ion Izagirre, Tim Wellens en Dylan Teuns wisten dat wel te bewerkstelligen. 

Dat maakte de ontknoping van Parijs-Nice wederom een enerverend schouwspel. Soler, de Izagirre-broers, Wellens en Yates maakten allemaal nog kans op de eindzege. De Basken gooiden echter hun eigen glazen in toen een van de broers viel, waardoor de ander werd opgehouden. Dat leek de ideale handreiking voor Yates, maar dat was buiten Soler gerekend. De Movistar-kopman moest alles in zijn eentje doen vooraan, maar mede door de bonificatieseconden hield hij vier seconden over. De La Cruz bleek in het sprintje voor de etappe de betere van Fraile.

Gerelateerd nieuws