Micha? Kwiatkowski: Poolse alleskunner

Micha? Kwiatkowski: Poolse alleskunner

Het palmares van de pas 25-jarige Micha? Kwiatkowski is indrukwekkend, met onder andere de Strade Bianche, de Amstel Gold Race en het wereldkampioenschap. De Pool voegde er dit voorjaar de E3 Harelbeke aan toe, ditmaal in de kleuren van Team Sky. "Maar ik wil ook in het rondewerk presteren."

De nieuwe generatie renners klopt nadrukkelijk aan de deur. Vooral het rijtje coureurs uit het geboortejaar 1990 is om van te smullen: Tom Dumoulin (11 november), Peter Sagan (26 januari), Luke Rowe (10 maart), Michael Matthews (26 september), Johan Esteban Chaves (17 januari) en Romain Bardet (9 november) zijn maar enkele namen van die lichting. Ook Micha? Kwiatkowski (2 juni) komt uit dat bouwjaar. De oud-wereldkampioen kruist al sinds de junioren de degens met de huidige wereldkampioen: Sagan. Ook dit jaar komen de twee elkaar geregeld tegen in (de nale van) de koers. Vooral de strijd tussen het duo in de E3 Harelbeke staat bij veel wielerfans nog op het netvlies.

Kwiatkowski wisselde begin dit seizoen van ploeg. Na vier jaar in dienst gereden te hebben van Etixx-Quick Step vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die nieuwe uitdaging vindt hij bij Team Sky, dat al tweemaal eerder naar de diensten van de Pool had gehengeld. Toch blijft het de vraag of Kwiatkowski zichzelf meer ziet als een ronderenner dan een eendagsrenner. Maar volgens de twintiger sluit het ene het andere niet uit.

"Natuurlijk, tijdrijden en kunnen klimmen zijn voorwaarden om een goed klassement in een grote ronde te rijden. Maar dat geldt ook voor veel eendagwerk." Op dit moment slaat de balans op zijn erelijst uit naar het eendagwerk. Met de Strade Bianche, de Amstel Gold Race, de E3 Harelbeke en het wereldkampioenschap lijkt Kwiatkowski goed te kunnen pieken op wedstrijddagen. De enige meerdaagse koers die hij op zijn naam heeft geschreven is de Ronde van Algarve in 2014, toen hij onder andere Alberto Contador, Rui Costa en Wilco Kelderman achter zich wist te houden. "Maar nu krijg ik de mogelijkheid om voor het beste team in het rondewerk te rijden. Ik wil ook in het rondewerk van drie weken presteren, maar ik kan nu nog niet zeggen dat ik een ronderenner zal worden."

 

Cover WR5

Lees het complete interview met Michal Kwiatkowski in de nieuwe Wieler Revue! In dit nummer ook interviews met Thomas Voeckler, Chantal Blaak, Frits Wester, een portret van man van het voorjaar Peter Sagan, plus een uitgebreide terugblik op het voorjaar, inclusief het rampseizoen van Giant-Alpecin.

? Bestel hier Wieler Revue #4 in onze webshop!